Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Μπαταρία με λεμόνια

Πώς μπορούμε να ανάψουμε μια μικρή λάμπα, να θέσουμε σε λειτουργία ένα ρολόι, αν αποφορτιστούν οι μπαταρίες που διαθέτουμε; Πολύ απλά θα ανοίξουμε το ψυγείο ....!!
Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τη χημική ενέργεια που περικλείουν τα διάφορα φρούτα ή εσπεριδοειδή και να κατασκευάσουμε μια μπαταρία από λεμόνια, μπανάνες, πατάτες και άλλα πολλά.
Μια τέτοια μπαταρία έφτιαξε στο σχολείο η ομάδα μας και καταφέραμε να ανάψουμε ένα led και ένα ψηφιακό ρολόι. Οι ακροδέκτες που χρησιμοποιήσαμε ήταν από διαφορετικά μέταλλα (για θετικό πόλο χρησιμοποιήσαμε κέρματα με χάλκινη επίστρωση Cu και για αρνητικό πόλο γαλβανιζέ βίδες, δηλαδή με επίστρωση ψευδαργύρου Zn). Ο χυμός λεμονιού λειτούγησε ως ηλεκτρολύτης που επέτρεψε τη διέλευση ηλεκτρικού ρεύματος ανάμεσα στους δύο ακροδέκτες. Χρειαστήκαμε 6 τέτοιες μπαταρίες από λεμόνια τις οποίες τις συνδέσαμε σε σειρά για να ανάψουμε ένα led. Επίσης, κατασκευάσαμε και ένα ακόμα κύκλωμα με δύο κομμάτια πατάτα και ένα μήλο για να ανάψουμε ένα ψηφιακό ρολόι.
Οδηγίες για το πείραμα: http://hilaroad.com/camp/projects/lemon/lemon_battery.html 

Παράλληλα, η ομάδα μας ασχολήθηκε με την ανακύκλωση μπαταριών. Οι μαθητές έφεραν από το σπίτι μπαταρίες τις οποίες αξιολογήσαμε, μετρώντας την τάση με πολύμετρο, για το ποιες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ποιες πρέπει να ανακυκλωθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου